Ο ταπεινωτικός αποκλεισμός στο Champions League άνοιξε τον ασκό του αιόλου στο εσωτερικό της Μπαρτσελόνα. Ποιοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη φετινή αποτυχία αλλά και τι πραγματικά χρειάζεται να κάνουν οι Μπλαουγκράνα για να γίνουν ξανά κανονική ομάδα;
Η Μπαρτσελόνα ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από την ταπείνωση που υπέστη από την Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά του Champions League. Τα οκτώ γκολ που δέχθηκε προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Το 8-2 η Μπαρτσελόνα θα το θυμάται σε όλη της την ιστορία. Ουδείς άνθρωπος μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δεν είχε συνηθίσει την Μπαρτσελόνα να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις της αντιπάλου της. Για όλα τα πράγματα όμως στη ζωή και τον αθλητισμό υπάρχει η πρώτη φορά. Το θέμα είναι η Μπαρτσελόνα όσο περίεργο και σκληρό κι αν ακούγεται να παραδειγματιστεί από το … ναυάγιο που υπέστη και να αλλάξει πολλά πράγματα όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά (κυρίως) στον τρόπο που λειτουργεί και παίρνονται οι αποφάσεις στο Club.
Λάθος η απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε τον Ιανουάριο
Η Μπαρτσελόνα στις αρχές Ιανουαρίου αποφάσισε να απολύσει τον Ερνέστο Βαλβέρδε τον προπονητή που την οδήγησε στην κατάκτηση δύο σερί πρωταθλημάτων Ισπανίας. Ο Βάσκος τεχνικός ανέλαβε τον απαιτητικό πάγκο των Μπλαουγκράνα τον Μάιο του 2017 διαδεχόμενος τον απόλυτα επιτυχημένο Λουίς Ενρίκε, ο οποίος άφησε τη θέση του στην Μπαρτσελόνα για εκείνη του ομοσπονδιακού προπονητή της Ισπανίας. Ο Βαλβέρδε τα δυόμισι χρόνια που κάθισε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα έκανε καταπληκτική δουλειά. Το παραδέχθηκε και ο πρόεδρος των Μπλαουγκράνα, Τζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου σε συνέντευξή του στο κανάλι της ομάδας το βράδυ της Τρίτης. Ναι, το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Μπαρτσελόνα με τον Βαλβέρδε δεν ήταν πολλές φορές ελκυστικό. Ναι, απέτυχε εις διπλούν στο Champions League με τους σκληρούς αποκλεισμούς από τη Ρόμα το 2018 και τη Λίβερπουλ το 2019. Μην ξεχνάμε όμως ότι στο Καμπ Νου η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε ισοπέδωσε τόσο τη Ρόμα με σκορ 4-1 όσο και τη Λίβερπουλ με σκορ 3-0. Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Ο Βαλβέρδε όταν ανέλαβε την Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2017 οι Μπλαουγκράνα είχαν χάσει το πρωτάθλημα από τη μισητή Ρεάλ Μαδρίτης την προηγούμενη σεζόν και λίγο μετά τον ερχομό του Βάσκου προπονητή στη Βαρκελώνη η διοίκηση της Μπαρτσελόνα πούλησε τον Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν στερώντας από τον Βαλβέρδε έναν κομβικό ποδοσφαιριστή και δίχως καν να τον αντικαταστήσει σοβαρά. Και όμως ο Βαλβέρδε πήρε το πρωτάθλημα, έπαιξε κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο και έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα.
Η απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε τον περασμένο Ιανουάριο αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος λανθασμένη όσο κι αν ο πρόεδρος Μπαρτομέου δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στο κανάλι της ομάδας πως δεν το μετάνιωσε. Σίγουρα όμως θα μετάνιωσε που προσέλαβε τον Κίκε Σετιέν, ο οποίος αποδείχθηκε πραγματικά “λίγος” για την Μπαρτσελόνα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει την ευθύνη για το φετινό κάζο της Μπαρτσελόνα. Την ευθύνη για τη φετινή αποτυχίας της Μπαρτσελόνα την έχει η διοίκηση προεξάρχοντος φυσικά του Τζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.
Ο προπονητής είναι παγιδευμένος σε ομάδα-βιτρίνα που κάνουν κουμάντο τα αποδυτήρια
Η Μπαρτσελόνα έπειτα από την ταπείνωση που υπέστη στο Champions League προχωρά σε αλλαγές στο αγωνιστικό τμήμα. Ο Κίκε Σετιέν αποτελεί και επίσημα παρελθόν από τον πάγκο. Ο Ισπανός ήταν το εύκολο θύμα, αλλά όλοι γνωρίζουν πως οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την κατάντια της Μπαρτσελόνα παραμείνουν γαντζωμένοι στη θέση τους. Ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα είναι ο Ρόναλντ Κούμαν. Ο Ολλανδός έχει γράψει ιστορία στην Μπαρτσελόνα με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή (1989-1995) και ξέρει απέξω και ανακατωτά τις ιδιαιτερότητες αυτού του συλλόγου. Το 1992 ο Κούμαν με δικό του γκολ επί της Σαμπντόρια χάρισε το πρώτο Champions League στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Ο Κούμαν είναι πολύ καλός προπονητής. Πάντα σε όποια ομάδα δούλευε απαιτούσε την πειθαρχία και το ίδιο θα απαιτήσει και στην Μπαρτσελόνα.
Ο Ρόναλντ Κούμαν έχει το … μέγεθος να επιβληθεί στα αποδυτήρια και να τα ηρεμήσει. Ο Κούμαν πρέπει να είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ομάδα. Μόνο έτσι θα καταφέρει να κάνει καλά τη δουλειά του και να πετύχει. Αρκεί πραγματικά να τον αφήσουν να κάνει καλά τη δουλειά του. Οι ποδοσφαιριστές και ο πρόεδρος να περιοριστούν στο κομμάτι που τους επιτρέπεται. Δεν νοείται σε μία ομάδα που έχει στόχους να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη του προπονητή. Ο Κούμαν δεν είναι κανένας τυχαίος ούτε φυσικά αφελής για να μην απαιτήσει κάτι τέτοιο. Έχει υποχρέωση από σεβασμό στον εαυτό του και στη δουλειά του να βάλει τους δικούς του όρους. Γιατί εάν δεν το κάνει είναι σίγουρο πως θα έχει την τύχη των προκατόχων του.
Η Μπαρτσελόνα είναι γερασμένη ομάδα και χρειάζεται τόνωση
Η Μπαρτσελόνα είναι μία γερασμένη ομάδα και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ξόδεψε για μεταγραφές την τελευταία πενταετία δηλαδή από το 2015 όταν κατέκτησε το Champions League για τελευταία φορά, αλλά από τότε προκοπή δεν είδε στη διοργάνωση. Στο διάστημα αυτό αποχώρησαν από την ομάδα σπουδαίοι ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα όπως ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Νεϊμάρ, ωστόσο επ’ ουδενί δεν αντικαταστάθηκαν επάξια. Η Μπαρτσελόνα έχει απολέσει την αίγλη της. Το ποδόσφαιρο που παίζει δεν είναι πλέον θελκτικό στο μάτι. Το ωραίο, το γρήγορο, το θεαματικό με αυτοματισμούς ποδόσφαιρο έχει αντικατασταθεί από το tiki-taka.
Ασφαλώς ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα με αρκετούς βασικούς να έχουν ξεπεράσει τα 30 έτη δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του ποδοσφαίρου που θα θυμίζει κανονική Μπαρτσελόνα. Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται μία ανανέωση στο ρόστερ της. Όχι όμως σαρωτικές αλλαγές. Ποδοσφαιριστές όπως ο Σουάρες, ο Μπουσκέτς, ο Γκριεζμάν δεν είναι του πεταματού. Σε καμία περίπτωση. Απλώς μαζί με τον σούπερ σταρ της ομάδας, Λιονέλ Μέσι χρειάζονται βοήθεια από νεότερους, φρέσκους και “διψασμένους” ποδοσφαιριστές κάτι που αποκλείεται να μην το βλέπει ο νέος προπονητής των Μπλαουγκράνα, Ρόναλντ Κούμαν και γι’ αυτό το λόγο οι επόμενες ημέρες θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όταν θα πιάσει και επίσημα δουλειά ο Ολλανδός.