Όπου σήμερα, αφιερώνουμε το κείμενο-παραγγελιά, στο φίλο Μάνο από την Αγγλία.
Η νέα πραγματικότητα με την ολοκλήρωση του μεταγραφικού κύκλου προτού ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία, 9/8, διαφοροποιεί τα δεδομένα αναφορικά με το σχεδιασμό των ομάδων. Έτσι, λοιπόν, θα γίνει μία πρώιμη προσπάθεια να αναλυθούν οι έως εδώ κινήσεις των ομάδων με γνώμονα τα πεπραγμένα αυτών την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.
Η πρωταθλήτρια Σίτι, έως και σήμερα κινήθηκε και δρομολόγησε την από το χειμώνα προσχεδιασμένη απόκτηση του Μαχρέζ. Ουσιαστικά, ο Γκουαρδιόλα πήρε έναν ποδοσφαιριστή για να μοιραστεί τη θέση με το Σανέ και να δώσει ακόμη περισσότερα ποιοτικά χτυπήματα. Θυμίζουμε πως για τον πρώην παίχτης της Σάλκε, δεδομένου ότι παίζει με ένταση τη θέση και πάνω στο τρέξιμό του παίρνει αποφάσεις, τον φέρνει ο Πεπ σε κατάσταση να έχει τη μπάλα μπροστά. Όμως, στα κρίσιμα σημεία της χρονιάς, στα νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, είχε ατυχείς επιλογές λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των πρωταθλητών. Παράλληλα ο προπονητής των πρωταθλητών σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τις Η.Π.Α όπου η ομάδα του δίνει φιλικά προετοιμασίας στο πλαίσιο του Ιντερνάσιοναλ Τσάμπιονς Καπ, δήλωσε πως είναι αναληθή τα δημοσιεύματα του τύπου και δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για το Μίραλεμ Πιάνιτς.
Η ομάδα του Μουρίνιο, λόγω και της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν είχε τη δυνατότητα να υπογράψει τους παίχτες που ήθελε βάσει των αδυναμιών που παρουσίασε η ομάδα από τον Αύγουστο, ήδη, πέρυσι. Πάλι ετοιμάζει μια βαριά ομάδα με μεγάλα κορμιά, ανανέωσε το Φελαϊνί και η δυσκολία στο να ανταποκριθεί στα μεγάλα μέτρα παραμένει τρανταχτή. Εκ νέου θα στηριχθεί στην αξιοπιστία του Ντε Χέα και τη ρέντα του Λουκακού. Ο Νταλό ήρθε για να πάρει τη θέση του Βαλέντσια στα δεξιά και ο Φρεντ από τη Σαχτάρ, αριστεροπόδαρος μέσος, βραχύσωμος, ως ένας επιπλέον μέσος. Eξάλλου, ο μονίμως θλιμμένος και κατά τον ίδιο αδικημένος Μαρσιάλ είναι στη λίστα υπό παραχώρηση. Να σημειώσουμε εδώ πως η φετινή θα είναι η τρίτη χρονιά του Μουρίνιο στον πάγκο της ομάδας. Τις προηγούμενες φορές που έμεινε για τόσο χρόνο σε μια ομάδα ερχόταν από πρωτάθλημα. Τώρα όχι. Επίσης, οι μεταβάσεις του σε τέτοιες οριακές περιόδους, είναι καταστροφικές όπως δείχνει και το πρόσφατο παρελθόν.
Σε αντιδιαστολή με την ακόρεστη δίψα του Πορτογάλου της Γιουνάιτεντ για την κυριαρχία στο παζάρι του θέρους, ο Ποκετίνο, ανανέωσε τους παίχτες του βασικού κορμού της ομάδας του και θα τρέξει το πλάνο που συνεχώς βελτιώνεται για πέμπτη, συνεχή, χρονιά. Μονάχα ο Γιάνσεν επέστρεψε από το δανεισμό του στη Φενέρμπαχτσε.
Η Λίβερπουλ κινήθηκε με εναργή τρόπο και οι κινήσεις ουσιαστικής βελτίωσης στο ρόστερ, συνεχίζονται για δεύτερο καλοκαίρι. Ο Σακίρι ήρθε για να προσθέσει βάθος στην ομάδα και να μεγαλώσει σε απόλυτους αριθμούς το έμψυχο υλικό. Ο Κεϊτά είναι η ποιοτική αναβάθμιση στον άξονα της ομάδας του Κλοπ. Σύγχρονος χαφ, με κάθετο τρέξιμο και έχοντας τον καλύτερο μέσο όρο στη βαθμολογία της Λειψίας με 7.24. Επίσης, στη Μπουντεσλίγκα που ολοκληρώθηκε είχε πέντε τελικές πάσες και ήταν ο πρώτος παίχτης της γερμανικής ομάδας σε κλεψίματα. Συνδυάστε τώρα αυτόν με την έλευση του Φαμπίνιο. Σίγουρα ο πιο βελτιωμένος αθλητής, μακριά από τα φώτα της τελευταίας τριετίας. Ξεκίνησε από δεξί μπακ και πλέον έχει μετατραπεί σε κεντρικό μέσο με γκολ, χωρίς τραυματισμούς, δυναμισμό στο παιχνίδι ενόσω η μπάλα είναι στον αέρα και 7.51 μέση βαθμολογία. Τέλος, ο Άλισον. Μεταγραφή από τη Ρόμα. Ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Τα xGoals μας τον συστήνουν με τον καλύτερο τρόπο. Του έκαναν 39 καθαρές ευκαιρίες για γκολ και δέχθηκε 28. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για να περάσει απαρατήρητο. Εξάλλου, θα πάει να αναλάβει τη θέση των Μινιολέ και Κάριους. Η σύγκριση εξ αντικειμένου, δε μπορεί να υπάρξει. Ο Βέλγος, μάλιστα, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να παραχωρηθεί στη Μπεσίκτας.
Μαζί με την Άρσεναλ, η Τσέλσι, δικαίως είναι η ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τη φετινή περίοδο και αυτό διότι δεν άλλαξε μονάχα προπονητή αλλά κατ’ ουσίαν έχει μπει σε μια διαδικασία αναδόμησης, συγκριτικά μεγαλύτερη, από τότε που την ανέλαβε ο Αμπράμοβιτς. Από το Ρανιέρι και το Μουρίνιο, το Βίλας Μπόας και το Χίντινγκ στον Αντσελότι, το Ντι Ματέο και τον Κόντε, η ομάδα του Λονδίνου παράμενε πιστή σε μία λογική που ομολογουμένως την οδήγησε σε πολλές επιτυχίες τα τελευταία 15 χρόνια αλλά άφησε και αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με το αν αυτός ο οργανισμός είναι ικανός να παράξει συστηματικά επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο Μαουρίτσιο Σάρι καλείται να λύσει το γρίφο και να προσδώσει νέα στοιχεία στην ταυτότητα του συλλόγου. Μία πρώτη κίνηση στη νέα κατεύθυνση είναι η αρπαγή απ’ τα χέρια της Σίτι του Zoρζίνιο. Αμυντικός μέσος με ικανότητα να πατάει όλο το γήπεδο, θυμηθείτε τα πρώτα 30 λεπτά της αναμέτρησης της Νάπολι με τη Σίτι στον Σαν Πάολο, να πιέζει ασφυχτικά για να πάρει τη μπάλα και να κάνει διαγώνια τρεξίματα ώστε να προσφέρει καλύψεις στα μπακ. Η επιστροφή Μπατσουαγί, αναμένεται να εκτιμηθεί η κατάσταση του επιθετικού απ’ τον τραυματισμό του, σίγουρα θα ενισχύσει τις σκέψεις του Ιταλού προπονητή ο οποίος αρέσκεται να φέρνει παίχτες να αγωνίζονται σε κοντινή απόσταση από το βασικό επιθετικό είτε αυτός λέγεται Ζιρού είτε Μοράτα. Παρά ταύτα, η ενδεχόμενη απώλεια του Αζάρ θα είναι πλήγμα βαρύτατο. Ο πραγματικά πολυτιμότερος παίχτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με 208 συμμετοχές, 69 γκολ και 46 τελικές πάσες στην Πρέμιερ Λιγκ παρουσιάζεται δυσαρεστημένος και είναι έτοιμος να αναχωρήσει από την αγγλική πρωτεύουσα. Η αλήθεια είναι ότι με τον τρόπο που άπλωνε το παιγνίδι της η Τσέλσι, ελάχιστα πήρε από την παρουσία του Αζάρ, σε σχέση με την αξία του, την προηγηθείσα εξαετία. Συχνά μάλιστα, καλείτο να αγωνιστεί τόσο χαμηλά στο γήπεδο και εν συνεχεία να χτίσει από εκεί τις επιθέσεις της ομάδας του τις οποίες κάποιες φορές έφτανε σε σημείο εκτέλεσης δίχως την απαιτούμενη φρεσκάδα κι άλλοτε δεν είχε καν αυτή τη δυνατότητα να δημιουργήσει ρήγματα από την αριστερή πτέρυγα. Πάντως, το μεγάλο ερώτημα για το Σάρι είναι να πάρει όλα τα δυνατά σημεία του Φάμπρεγκας, ο οποίος σημειωτέον έχει να εμφανιστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο τρία χρόνια και συνάμα να φτιάξει μια τριάδα με τον Ισπανό, τον Καντέ και το Ζορζίνιο. Δημιουργία, έλεγχος και σκληράδα.
H έτερη ομάδα του Λονδίνου, η Άρσεναλ πήρε σκούπα, φαράσι και οτιδήποτε άλλο, περισσότερο διακριτικό σκεύος, καθαρίζοντας σε λίγες μέρες, τον επί 22 χρόνια προπονητή της, Αρσέν Βενγκέρ. Ο Ουνάι Έμερι μετά την Παρί αναλαμβάνει ακόμη μια δύσκολη αποστολή. Δύσκολη, καθώς, ακόμη κι αν η Άρσεναλ βρισκόταν σε στάδιο φθοράς και παρακμής τα στεγανά του Γάλλου απελθόντα προπονητή είναι ισχυρά και οι ενστικτώδεις συσχετίσεις, σχεδόν, αναπόφευκτες. Ο Έμερι αφού πήρε παράσημα και γέμισε με αντισώματα στη Σεβίλλη, διαδέχτηκε το Μπλαν στην τεχνική ηγεσία της Παρί. Δέχθηκε παίχτες έπειτα από πιέσεις της διοίκησης όπως ο Μπεν Αρφά, έκανε βήματα πίσω σε θέματα πειθαρχίας και εσωτερικού κανονισμού υπογράφοντας το Νεϊμάρ και απέτυχε στον κύριο στόχο του. Να προχωρήσει η ομάδα του Παρισιού ως ένα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο άνθρωπος που ήταν αήττητος στα νοκ-άουτ των ευρωπαϊκών κυπέλλων ήταν ο κομπάρσος την πρώτη χρονιά στον κινηματογραφικό μύθο του Μέσι και τη δεύτερη στην προέλαση της Ρεάλ για το τρίτο συνεχόμενο τρόπαιο. Συν τοις άλλοις έχασε και το πρωτάθλημα από τα νιάτα της Μονακό και τη διαχείριση του Ζαρντίμ. Η περίοδος που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο φέρνει στην Άρσεναλ την πρόκληση να επιστρέψει στην τετράδα κι άρα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλωστε, ο Βενγκέρ, με την έλευση των Αράβων και νωρίτερα του Ρώσου μεγιστάνα ήταν ειλικρινής ως προς το γεγονός ότι αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας του πρωταθλήματος και του ανταγωνισμού με τα κεφάλαια αυτά και η αγορά κατέστη ανελαστική και εν πολλοίς απρόσιτη.
Ο Λένο ήρθε από τη Μπάγερ ως βασική επιλογή στη δύση της καριέρας του Τσεχ. Ο Παπασταθόπουλος για να καλύψει, αρχικά την απουσία έως το Δεκέμβρη, του Κοσιελνί. Ο Λιχστάινερ, ένας παίχτης πιστός στις προπονητικές οδηγίες για να πάρει τη θέση του Μπεγερίν από τη Γιουβέντους, ο Τορέιρα από τη Σαμπντόρια για να δώσει επιτέλους τη σκληράδα που δεν μπόρεσε ο ευπαθής και ευεπίφορος σε τραυματισμούς Τσάκα και ο Ματέο Γκουεντουζί, φέρελπις νέος από τη Λοριάν.