Με αφετηρία την Παρασκευή 9/9 και με ορίζοντα την Τετάρτη 12/10 θα σας παρουσιάσουμε εν είδει αντίστροφης μέτρησης τις δεκαέξι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη φετινή, ανανεωμένη, Ευρωλίγκα. Οι ομάδες θα εμφανιστούν με αύξουσα σειρά από το νούμερο 16 έως το 1. Η θέση κάθε ομάδας επιλέχθηκε βάσει της εικόνας της την περασμένη αγωνιστική χρονιά, τις μεταγραφικές κινήσεις της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την πρόβλεψη των συντακτών των κειμένων, η οποία, ωστόσο, δε στηρίζεται σε απτές εικόνες, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ομάδων δίνει τους πρώτους φιλικούς αγώνες τη συγκεκριμένη περίοδο.
Αλλαγή σκυτάλης στη Βαρκελώνη είχαμε φέτος μετά από 8 χρόνια ως πρώτος προπονητής και μετά από 12 χρόνια συνολικής παρουσίας στην Καταλανική ομάδα ο Τσάβι Πασκουάλ αποχώρησε για να τον διαδεχθεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Έλληνας τεχνικός εξαργύρωσε την περσινή τρομερή του χρονιά με τη Λοκομοτίβ με ένα συμβόλαιο σε μία εκ των ιστορικότερων ομάδων της Ευρώπης (η επιθυμία του να δουλέψει στον Ισπανικό σύλλογο φάνηκε από την παραχώρηση μεγάλου μέρους του συμβολαίου του με τους Ρώσους για να έρθει τελικά η συμφωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες).
Μετά τις αποχωρήσεις των Τόμας Σατοράνσκι και Άλεξ Αμπρίνες, οι οποίοι πέρασαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ αντίστοιχα αλλά και αυτές των Αρόγιο και Σάμιουελς, ο coach Μπαρτζώκας ζήτησε ενίσχυση στις ίδιες θέσεις με στόχους που έγιναν γνωστοί από τον ίδιο σε σύντομο διάστημα. Έτσι κι έγινε, Ράις (Χίμκι), Κοπόνεν (Χίμκι) και Κλαβέρ (Λοκομοτίβ) αποκτήθηκαν και κάποιες τρύπες έκλεισαν (όχι όλες όμως).Οι περιπτώσεις τον Βίβες (για τις θέσεις των γκαρντ) και Χάνγκα (για την αντικατάσταση του Αμπρίνες) δεν προχώρησαν για διαφορετικούς λόγους κι έτσι ενεργό ρόλο και στο φετινό ροτέισιον της ομάδας θα έχουν οι Ναβάρο, Όλεσον χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο μεταγραφής κατά τη διάρκεια της χρονιάς ενός παίχτη στο 3 με αμυντικές αρετές (τύπου Χάνγκα) αλλά και μακρινό σουτ (βασικό ζητούμενο για τους περιφερειακούς στις ομάδες του Γιώργου Μπαρτζώκα).
Στις θέσεις των γκαρντ ηγετικό ρόλο θα έχει ο Τάιρις Ράις με σκοπό να επαναλάβει τα κατορθώματά του με τη Μακάμπι το 2014, δίπλα του ο Πάου Ρίμπας με τις γνωστές επιθετικές του αρετές τόσο πίσω από τη γραμμή των 6.75 όσο και οργανωτικά πιστεύουμε ότι θα τον δούμε ακόμα καλύτερο στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα. Ο δεύτερος παίχτης μετά τον Ράις που έκανε το δρομολόγιο Χίμκι-Βαρκελώνη φέτος είναι ο Πέτρι Κοπόνεν ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί με άνεση τόσο στον άσσο όσο και στο 2 και αναμένεται να δίνει απαραίτητες ποιοτικές ανάσες στον Ράις αλλά σίγουρα θα τους δούμε και μαζί σε πιο κοντά σχήματα. Την πεντάδα των γκαρντ κλείνουν οι παλιοί Ναβάρο και Όλεσον οι οποίοι εκτός από αξιόπιστο μακρινό σουτ θα δώσουν και την απαραίτητη εμπειρία όποτε αυτή χρειαστεί. Αξίζει να αναφέρουμε και τον μικρό Πένο ο οποίος θα πάρει λεπτά περισσότερο στο Ισπανικό πρωτάθλημα μετά και την κοινή επιθυμία προπονητικού επιτελείου-διοίκησης για ανανέωση και την ανάδειξη παιχτών από τις ακαδημίες του συλλόγου.
Πάμε στη θέση του σμολ φόργουορντ και την ίσως πιο νευραλγική θέση της φετινής Μπάρτσα.Ο Στράτος Περπέρογλου θα είναι το βασικό τριάρι της ομάδας με τον Έρικσον να παίρνει περισσότερο χρόνο σε σχέση με πέρσι αλλά σίγουρα θα δούμε και την παρουσία 3 γκαρντ ταυτόχρονα στο παρκέ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Έλληνα τεχνικό και τη συγκεκριμένη θέση δεν θα είναι επιθετικό αλλά κυρίως στην άλλη μεριά του παρκέ διότι κανείς από τους παραπάνω δεν φημίζεται για τα αμυντικά του προσόντα κι έτσι θα χρειαστούν αρκετά αμυντικά τρικ για να αντιμετωπιστούν τα καλά τριάρια της λίγκας. Η επιστροφή του Βίκτορ Κλαβέρ (σε Ισπανίκη ομάδα) αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση καθώς μπορεί να αμυνθεί τόσο στο 3 όσο και στο 4 με την ίδια ευχέρεια και φυσικά γνωρίζει ακριβώς από την περσινή τους κοινή θητεία τι θα του ζητήσει ο προπονητής του επιθετικά κάτι το οποίο ελαχιστοποιεί το χρόνο προσαρμογής που θα χρειαστεί για να βρει τα πατήματά του (κάτι που φαίνεται ήδη από τα φιλικά). Ντόελμαν και Βεζένκοφ θα μοιραστούν τον υπόλοιπο χρόνο στο 4, δύο παίχτες με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.
Κλείνουμε με τη θέση του σέντερ όπου βασικός θα είναι για ακόμη μία χρονιά ο Άντε Τόμιτς με τους Τζόι Ντόρσει και Σέιν Λαβάλ να έρχονται από τον πάγκο. Μπορεί να μην είμαστε στο μυαλό του coach B αλλά αίσθηση μας είναι ότι θα ήθελε ένα διαφορετικό στυλ παίχτη από τον 7footer ποιοτικότατο μεν αλλά και συχνά άτολμο και άνευρο Κροάτη για πρώτη του επιλογή αλλά και κάτι πιο ασφαλές από τον τρελο-Τζόι ο οποίος διανύει εκτός των άλλων και το 33ο έτος της ηλικίας του για δεύτερη λύση από τον πάγκο. Όσο για τον Λάβαλ μένει να δούμε κατά πόσο θα καταφέρει να μείνει μακριά από τους συνεχείς πλέον για τον ίδιο τραυματισμούς.
To συνεχές passing game για την εύρεση του ελεύθερου παίχτη με όλους από το 1 εως το 4 να έχουν την ευχέρεια του σουτ, το τρέξιμο στον αιφνιδιασμό αλλά και τα γνωστά μεγάλα σε διάρκεια plays που αποπροσανατολίζουν την αντίπαλη άμυνα είναι μερικά από τα στοιχεία που αναμένεται να δούμε και φέτος στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και φυσικά ευέλικτα σχήματα που θα επιτρέπουν τις συνεχείς αλλαγές μαρκαρισμάτων στην άμυνα.
Κάτι η πολύ ισχυρή της έδρα κάτι η παράδοση που την θέλει να πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια αλλά και η πίστη μας στον Έλληνα τεχνικό μας κάνει να παραμερίσουμε τα προβλήματα στο 3 και στο 5 και να τοποθετήσουμε την Μπαρτσελόνα στην 4η θέση και στο πλεονέκτημα έδρας.
Bonus tip: H καταλανική ομάδα είναι η μοναδική στην Ευρωλίγκα που έχει έντεκα συνεχόμενες παρουσίες στα play-offs της διοργάνωσης.