Για τους φίλους του διαδικτυακού μας περιοδικού θυμίζουμε πως η σειρά έχει στόχο να εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα μεγάλα κλασικά έργα, να προκαλέσει και να προσκαλέσει τα παιδιά να γνωρίσουν από μικρή ηλικία όλο τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, να έρθουν σ’ επαφή με την φιλοσοφία, την ιστορία, την ποίηση, το θέατρο, με τρόπο απλό κι επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό κι ευχάριστο.
Τα έργα διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί κι άλλοι, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα κείμενα και μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά σημαντικές ιδέες κι έννοιες με τρόπο, σχεδόν, βιωματικό.
Σκοπός αυτής της σειράς είναι να εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να διασκευαστούν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας για παιδιά κι εφήβους.
Πέρα, λοιπόν, απ’ την πλούσια, ζωντανή και ζωηρή εικονογράφηση, τα βιβλία συνοδεύονται από σχετικό QR CODE με την αφήγηση της ιστορίας απ’ τους διασκευαστές κι από δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες. Η ήρεμη και γλυκιά μουσική επένδυση αγκαλιάσει, ως χαλαρωτικό μουσικό χαλί, την αφήγηση.
Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, που έχουν έρθει σ’ επαφή με τα κείμενα αυτά και τα έχουν δουλέψει, συνθέτουν, μέσω φιλτραρίσματος, ένα σύντομο και συμπυκνωμένο μωσαϊκό των ιστοριών κρατώντας την ουσία κάνοντάς την, με τον τρόπο αυτόν, πιο εύπεπτη για την παιδική αντίληψη. Φυσικά, το εκάστοτε βιβλίο περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό των αρχαίων τραγωδών και ιστορικών.
Η Άννα Γρίβα διασκεύασε, η Άννη Θεοχάρη αφηγήθηκε κι ο Victor Narino εικονογράφησε την ιστορία του Σοφοκλή “Οιδίπους Τύραννος”.
Και σ’ αυτήν την ιστορία βλέπουμε πως, τελικά, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ την μοίρα του όσο μακριά κι αν τρέξει όπως επίσης πως και τα βιαστικά συμπεράσματα για την ευτυχία ή την δυστυχία κάποιου είναι επίπλαστα αφού ο Οιδίποδας απέδειξε περίτρανα πως η ευτυχία δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά εύθραυστη.
Η ιστορία του Σοφοκλή αποτελεί μια απ’ τις γνωστότερες τραγωδίες που μεταπήδησε και στον κόσμο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας με το γνωστό “οιδιπόδειο σύμπλεγμα” κατά τ’ οποίο μια ομάδα ασυνείδητων (απωθημένων) ιδεών και συναισθημάτων συγκεντρώνονται πάνω στην επιθυμία της απόκτησης του γονιού του αντίθετου φύλου και της εξόντωσης του γονιού του ιδίου φύλου. Σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ το “οιδιπόδειο σύμπλεγμα” είναι συχνό φυλογενετικό φαινόμενο, τ’ οποίο, ωστόσο, είναι πηγή έντονων τύψεων στους ανθρώπους.
Έπειτα από την ακούσια γνωστοποίηση, λοιπόν, πως οι γονείς του δεν είναι οι βιολογικοί και πως σύμφωνα με χρησμούς θα σκοτώσει τον πατέρα του για να είναι με την μητέρα του ο Οιδίποδας άφησε πίσω του την Κόρινθο κι έφτασε στην Θήβα. Στην διαδρομή σκότωσε το Λάιο κι έλυσε το αίνιγμα που τού έθεσε η Σφίγγα με την εμβληματική απάντηση “άνθρωπος”. Αυτό τον κατέστησε ήρωα και χρίστηκε βασιλιάς ενώ παντρεύτηκε την χήρα βασίλισσα.
Χρόνια μετά, έπειτα από βαριά αρρώστια που σκέπασε την πόλη λόγω κατάρας και της επιτακτικής ανάγκης να φύγει ο φονιάς, για να λυθεί, ο Οιδίποδας ήρθε αντιμέτωπος με τον Τειρεσία που έδωσε φως στα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, πράγματι ο Οιδίποδας ήταν υιοθετημένος, πράγματι σκότωσε τον πατέρα του, τον Λάιο, χωρίς να το γνωρίζει, πράγματι παντρεύτηκε την μητέρα του.
Έτσι, λοιπόν, για να μην βλέπει το κακό που έκανε ερήμην του κατέστρεψε τα μάτια του κι έφυγε για την Αθήνα…