Για τους φίλους του διαδικτυακού μας περιοδικού θυμίζουμε πως η σειρά έχει στόχο να εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα μεγάλα κλασικά έργα, να προκαλέσει και να προσκαλέσει τα παιδιά να γνωρίσουν από μικρή ηλικία όλο τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, να έρθουν σ’ επαφή με την φιλοσοφία, την ιστορία, την ποίηση, το θέατρο, με τρόπο απλό κι επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό κι ευχάριστο.
Τα έργα διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί κι άλλοι, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα κείμενα και μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά σημαντικές ιδέες κι έννοιες με τρόπο, σχεδόν, βιωματικό.
Σκοπός αυτής της σειράς είναι να εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να διασκευαστούν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας για παιδιά κι εφήβους.
Πέρα, λοιπόν, απ’ την πλούσια, ζωντανή και ζωηρή εικονογράφηση, τα βιβλία συνοδεύονται από σχετικό QR CODE με την αφήγηση της ιστορίας απ’ τους διασκευαστές κι από δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες. Η ήρεμη και γλυκιά μουσική επένδυση αγκαλιάσει, ως χαλαρωτικό μουσικό χαλί, την αφήγηση.
Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, που έχουν έρθει σ’ επαφή με τα κείμενα αυτά και τα έχουν δουλέψει, συνθέτουν, μέσω φιλτραρίσματος, ένα σύντομο και συμπυκνωμένο μωσαϊκό των ιστοριών κρατώντας την ουσία κάνοντάς την, με τον τρόπο αυτόν, πιο εύπεπτη για την παιδική αντίληψη. Φυσικά, το εκάστοτε βιβλίο περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό των αρχαίων τραγωδών και ιστορικών.
“Γοργώ η Λακεδαιμόνια”, λοιπόν, σε διασκευή, αφήγηση και εικονογράφηση απ’ την Άννη Θεοχάρη.
Τολμώ να πω ότι τούτο το βιβλίο ήταν αυτό που μού προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη κι εντύπωση απ’ όσα βιβλία της σειράς σάς έχω παρουσιάσει ως τώρα κι αυτό διότι ουδέποτε είχα δώσει στην γυναίκα του Λεωνίδα, την πανέξυπνη Γοργώ, την προσοχή που τής άξιζε.
Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα της ιστορίας λέγεται ότι κρύβεται μια γυναίκα. Δυναμική κι ευφυής. Δεν ξέρω αν αυτό ακούγεται μ’ αρνητική ή θετική απόχρωση. Γνωρίζω, όμως, ίσως λίγο καλύτερα, όχι πως το χάρισμα του ηγέτη και η δυναμικότητα δεν βλέπουν, προφανώς, φύλα αλλά πως η σύζυγος του Σπαρτιάτη Λεωνίδα, που ηγήθηκε της μάχης των Θερμοπυλών, η Γοργώ η Λακεδαιμόνια υπήρξε μια διορατική κι οξυδερκής γυναίκα, άξια σύζυγος ενός μαχητή. Το γιατί, για όσους τ’ αγνοούν, για όσους το επιθυμούν να το μάθουν και, κυρίως, γι’ αυτούς που θέλουν να το διαβάσουν ξανά, τ’ αφήνω στις σελίδες της σύντομης παρούσας ιστορίας.
Οι μικροί φίλοι, μάλιστα, στους οποίους, κυρίως, απευθύνεται η διασκευή, θα γνωρίσουν την προέλευση μιας απ’ τις γνωστότερες ρήσεις “Η ταν ή επί τας”, θα διαβάσουν για την Σπάρτη, για την μάχη των 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, ενώ θα γνωρίσουν κάποια απ’ τα κυριότερα χαρακτηριστικά της δομής των Σπαρτιατών με κυριότερα αυτά της λιτότητας, της οξυδέρκειας, της γενναιότητας και της γνωστής σπαρτιατικής πειθαρχίας.